Finale

Melanie Rijkers, deelnemer Million Dollar Island - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

Tijdens het uitpakken van mijn reistas overvallen herinneringen aan Million Dollar Island mij.

Eilandleven

Wanneer ik mijn vakantie-was in de machine stop, dwalen mijn gedachten af naar de vorige keer dat ik de was uit mijn eilandtas uitpak. In een split second ben ik weer terug in het koude december 2021.

Na bijna vijf weken bivakkeren op een onbewoond eiland ben ik terug in Nederland en doe mijn blauwe shirts en sarong in de was. Dezelfde shirts draag ik op mijn rondreis naar de Cycladen, ook mijn sarong is mee.

De weken in Griekenland zijn niet te vergelijken met mijn tijd op Million Dollar Island, de handeling van de was uit tas halen wel. Soms kan een iets at je doet je in een oogwenk terugwerpen naar het verleden.

Arrival 100 contestants Million Dollar Island 2022 - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

'Ik wil naar een eiland.'

Verwarrend, een gevoel uit het verleden weer herbeleven in het nu! Gelukkig zijn mijn eilandherinneringen fantastisch. Ik glimlach. Ik pak de shirts en bikini's uit mijn tas en bedenk dat vanavond de finale is.

In Griekenland mis ik, net als op het eiland, Hollandse kaas! Ultieme eilandgevoel: het kilometers lopen op mijn slippers. Geen jas of lange mouwen. Insmeren met factor 50. Veel water drinken. Door Million Dollar Island niets meer om koud water geven, als het maar drinkwater is.

Verblijvend op een zomers eiland in de Middelandse zee kijk ik naar Million Dollar Island aflevering 14 tot en met 17. Zenuwslopende spellen en wat een toppers zijn de laatste deelnemers! Van 24 naar 18, en dan zijn er nog 9. Wat een genadeklap, in één keer is de 'bevolking' gehalveerd.

Gewonnen

Na het zien van de uitzending rest mij niets anders dan te zeggen: Gefeliciteerd Robert-Jan, Demi en Remy! Wat een helden, wat een spel. Tijdens mijn vakantie in Griekenland kijk ik met plezier naar de uitzendingen, op steeds weer een andere hotelkamer.

De laatste 18 deelnemers Million Dollar Island - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

De laatste 18.

Naast al het afzien met weinig eten en nul comfort helpt het groepsgevoel, het samen zijn, om het als deelnemer vol te houden. Het is mooi om te lezen dat eilandmaatje van het eerste uur Dok de laatste anderhalve week het ook gezellig heeft bij Corrie en Karin.

Gokken

Ik ben 'Corrie', en ik ben 'Karin'. Met geluk kun je lang op dit prachtige tropische eiland blijven, het programma is en blijft toch vooral een spel. Het is jammer dat het niet duidelijk is voor de kijker dat we niet 1 miljoen maar een deel ervan kunnen winnen.

De roulette waarmee Dennis steeds je nummer draait is een goede voorbode. Million Dollar Island winnen is een kwestie van geluk hebben, al dan niet gekozen of gedraaid worden. Het is ook een kwestie van timing in combinatie met wat kennis en kunde.

Iedereen kan winnen, jong of oud. Tijdens de casting is ons ook verteld wanneer je de finale haalt, je sowieso 10.000 euro wint. Wanneer je de finale haalt kun je met extra geld - uit het miljoen - naar huis gaan.

Finale Million Dollar Island 2022 - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

Dat kijkers na afloop van de laatste uitzending teleurgesteld reageren is jammer. Wij deelnemers wisten waar we aan begonnen. Voor sommigen van ons was de survival het belangrijkste, voor anderen juist de verbinding met de natuur, het thuiskomen in jezelf.

En wie wil er nou niet als klap op de vuurpijl ook nog de kans krijgen om geld te winnen? Alle 24 deelnemers is de winst gegund! Hulde ook aan Robert-Jan, die een hele bak stront over zich heen kreeg op social media. Wat een held, doorgaan en zijn 'verlies' nemen.

Verliezen is winnen

Ik kan me niet helemaal voorstellen hoe de laatste 9 zich moeten hebben gevoeld, wetende dat je een kans hebt bij de laatste drie in de finale te staan en dan toch naar huis gaat met lege handen. Het voelt namelijk helemaal niet als verliezen, naar huis gaan van het eiland.

Lege handen, maar het hoofd en je ziel vol! Vol met nieuwe ervaringen, herinneringen, gevoelens en emoties. Ook al lijkt iemand emotieloos, soms ben je simpelweg naar binnen gekeerd. Bijvoorbeeld full focus in het spel, accepterend dat je elk moment naar huis kan gaan, of kunt winnen!

Ik kijk naar Corrie, zij ging de één-na-laatste aflevering eruit, of naar Karin die tot de halve finale komt en bedenk: daar had ik kunnen staan. Zij nemen extra energie van het eiland mee, hebben langer ervaren hoe het is met een steeds kleinere groep op een onbewoond eiland te zitten.

Finalespel Million Dollar Island 2022 - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

De halve finale.

Wachtend op weer een dag afgevinkt, hobbelend van spel naar spel. Energiegevend én energiezuigend, de hitte en de ontberingen zuigen je hele lijf en leden helemaal leeg. Ik ben dankbaar voor (bijna) vijf weken overleven op het fantastische eiland West Nalaut. Dao Island, Filipijnen had ik niet willen missen!

Toekomst

Bij thuiskomst in december constateer ik dat ik nogmaals, maar dan in mijn eentje, naar een (warm) eiland wil. Ook besef ik dat ik bij mijn vriend wil zijn, dat we samen een mooi setje zijn en ik hem mis. Het is geen heimwee, het is vooral beseffen dat wat is, goed is.

'Ik ben vrij!'

Het eilandavontuur bracht me ook het besef dat ik vrij ben. Dat ik mag doen en laten wat ik wil. Ik ben blij dat ik mijn eigen pad heb gevolgd op het eiland, (gemene) spelletjes spelen is nog steeds niets voor mij. Ik houd de focus liever op het goede, het mooie.

Na een zenuwslopende finale geven de zes verliezers hun bandjes aan de drie finalisten. Hoeveel geld ze gaan winnen, weten ze pas morgen.

En wat voor mooie mensen zijn het! Presentator Dennis tegen Ilse: "250.000 euro om de pols, dat is mooi om te winnen." Waarop Ilse's rake antwoord is:

'Ook mooi om weg te geven.'

Finalespel Million Dollar Island 2022 - West Nalaut/Dao Island, Filipijnen

Mijn eilandmaatjes. Ik ga jullie missen!

Million Dollar Island

Op het eiland kun je een diepe band met elkaar ontwikkelen, alleen en toch samen, zo ver van huis. Je zit met z'n allen 'opgesloten' in de vrije natuur, op een tropisch en onbewoond eiland, met niets dan zintuiglijk waarnemen om je bezig te houden.

Tactisch spelen is ook een heel belangrijk element. Hebben Remy en Demi een voorsprong gehad door het extra eten? Of zijn ze beiden simpelweg de beste topsporters van het eiland?

Hoe raar moet het wel niet voelen, om na 47 dagen het eiland te moeten verlaten. Demi vertelt dat ze op de boot naar huis compleet instort bij het zien van het steeds kleiner wordende eiland. ONS EILAND. Het staat in ons geheugen én in ons lijf gegrifd.

De laatste avond voor Demi, Remy en Robert-Jan op Million Dollar Island 2022

"Ik loop hier met 53 bandjes om en er is gewoon niemand meer..."

De laatste drie op het eiland. Je hoort niemand meer koken, hakken, praten. Geen geroezemoes. Vijfentwintig dagen na D-day hoeven de drie finalisten op de laatste avond niet zelf te koken en mogen ze aanschuiven bij een heerlijke, vers bereide maaltijd.

Op een stoel zittend uit een glas drinken! Verse, gewokte groente eten en genieten, zittend op ons strand terwijl de zon ondergaat ... dat is met recht een welverdiende beloning!

De finalisten

1. Robert-Jan

Grappend tegen Remy: "Nu ben jij de koning, je hebt me van de troon gestoten." Helaas nog maar met twee burgers. "Waar is het volk??" roept Remy over het verlaten eiland.

2. Remy

"Dit is zo'n moment waar je de rest van je leven aan gaan denken", aldus Remy. "We zitten gewoon met een miljoen aan tafel", zegt Robert-Jan.

3. Demi

Spring-in-het-veld Demi: "Ik heb 13 bandjes. Ik hoor ze allemaal rinkelen, ik ben er stil van."

Remy wint de grootste prijs bij Million Dollar Island 2022

Bom of beloning?

Inzichten

John: "Dit eiland, hier mogen zijn, dat is één grote prijs. Het is een hoogtepunt in mijn leven." Voor Ilse maakte het eiland duidelijk dat ze tot veel meer in staat is dan ze voorheen dacht.

Toch is het moeilijk alle nieuwe inzichten zoals het rustiger aan willen doen vol te houden. De mens leert nu eenmaal makkelijker iets nieuws aan dan iets ouds af. Gewoontes zijn hardnekkig en sluipen er snel weer in.

Dok: "Op het eiland zijn heel weinig prikkels." Psycholoog Jaap van Ginneken bij Million Dollar More: "Zo'n wereldreisje is aan het eind van je leven nog maar een stip op de horizon."

Ook ik hoop dat iedereen nog veel meer mooie momenten en heerlijk drama mee mag maken in zijn of haar leven. Million Dollar Island was fantastisch, maar niet meer dan dat. Het was voor mij dé kans om eens op een onbewoond eiland te (over)leven.

Finalisten Demi, Remy en Robert-Jan strijden op Million Dollar Island 2022

Robert-Jan voelt voor het openmaken van het kistje met de bom een siddering door zijn arm gaan, dat is toch wel een mooie en bijzondere gewaarwording. Onbewust weten dat daar de bom in zit?

Miljoenenjacht

Gelukkig is het niet mijn nummer (69) maar 67 waar de bom in zit, Robert-Jan! Ik had jou ook een deel van je geld gegund. Je bent een terechte en langste winnaar, zoveel bandjes. Helaas is dit geen garantie...

Na het zien van Robert-Jan's bom stopt Remy bij het dertiende kistje. Hij wil met zijn €120.000 de zorgen van zijn ouders wegnemen. Hieruit haalt ook hij zijn geluk. Het geven en delen, met zijn dierbaren. Een mooi doel.

"De bom pakken is gewoon balen", zegt Robert-Jan na afloop. Hij had nog wel een maand willen blijven. Wie niet! Dit avontuur is voor velen van ons voor herhaling vatbaar. Helaas mogen we niet meedoen met Seizoen 2.

Demi is er na het halen van de finale ineens helemaal klaar mee: "Zet me alsjeblieft snel op het vliegtuig naar huis. Asfalt onder mijn voeten, niet meer die herrie van die golven." Tijd om naar huis te gaan!

Thuis wachten vrienden en familie. Ook zien we elkaar regelmatig op after party's, die we als oud-deelnemers door heel Nederland houden. We zijn allemaal zeer dankbaar voor dit mooie avontuur.

Million Dollar Island 2022 deelnemers op een gezellige after party.

Een van de vele afterparty's. Altijd gezellig, vrienden voor het leven!

Volg ons op Instagram

Winnaars: Remy, Demi en Robert-Jan. De halve-finalisten: Ilse, John, Dok, Karin en Wouter.

Je kunt mij volgen op Melanie Rijkers.

Naar het vorige artikel <||> volgende artikel.

© MelanieRijkers.nl