Eten

Million Dollar Island - Liz: 'voor die paar blaadjes sla'

Eten of gegeten worden, die paar blaadjes sla ...

Bijna drie weken voorbij

Eten, of beter gezegd 'geen eten' is nog steeds het gesprek van de dag. We zijn inmiddels bijna drie weken op het eiland. Daar waar ik na veertien dagen nog dacht, 'hoe lang gaat de volgende week duren?' is in deze uitzending, aflevering 6, alweer een week bijna voorbij.

Ook deze week ging over de moestuin, die we inmiddels best trouw water hebben gegeven met z'n allen. De eerste oogst, "Al die moeite voor die paar blaadjes sla" aldus Liz van The Good Place, was voor ons in Het Dorp een welkome afwisseling van het menu.

Op een diëet van meel, rijst en pasta met ons laatste teentje knoflook en pepertje, is elk spatje groen heel erg welkom. Roza en ik fantaseren al een tijdje niet meer over hamburgers maar over salades, groenvoer en andere gezonde dingen.

'Ik heb zin in een groene salade met paprika, tomaat en kaas. Ja, kaas!'

Roza is vegetariër, en is speciaal voor Million Dollar Island 10 kilo aangekomen. Onder andere veel vis gaan eten, en vette hap. Ze wil heel graag het geld winnen om de antieke stolpboerderij van haar overleden oma op te knappen.

Million Dollar Island - het vlot te water, poging 1

Het vlot voor de eerste keer in het water. Omdat de mannen zich vervelen bouwen ze een vlot om verder uit de kust te kunnen gaan vissen voor meer eten. We hebben al lang niets meer gevangen.

Million Dollar Island -Melanie en Wendy kijken naar het vlot

Daar komt het vlot aan.

Million Dollar Island - Kokkels (slakken) zoeken

Kokkels zoeken op de rotsen.

We missen onze vitamines! Onze miniporties zijn echt niet gezond. Dit is wat je noemt een crashdiëet, wat niet echt bevordelijk is voor je lijf. Je hele stofwisseling gaat ervan aan gort.

Chrashdiëet

Dan ben je dadelijk weer in Nederland en kom je dubbel en dwars alle verloren kilo's weer aan. Vergeet niet dat ik het jaar voor ik naar het eiland ging onder andere 15 kilo af ben gevallen.

Door een nieuwe levensstijl te adopteren viel ik ongeveer 1 kilo per maand af. Het draait om zes keer per dag gezonde dingen eten en bewegen. Op het eiland eten we twee keer, en elke beweging valt tegen door de hitte.

Veel van ons merken dat wanneer je opstaat je even duizelig bent. Door de warmte en de krachtinspanning vreet je ook je lijf op, niet alleen vet maar ook spieren. Toch zijn er meerdere kampen waarbij het gewichtsverlies niet zo hard gaat.

Achteraf gezien blijken veel meer kampen best veel eten verstopt te hebben. Eigenlijk heeft élk kamp, op de stoere meiden Surisa, Noémia en Nandini na, "gewoon" te eten. Omdat we nog steeds niet weten wat ons te wachten staat na D-day, blijft Hakuna Matata ransoeneren.

Million Dollar Island - wie woont waar in Het Dorp

Het Dorp van bovenaf.

Sommige kampen zijn er heilig van overtuigd dat er nog meer eten komt, "Dennis (van der Geest) zei: basisvoorraad voor drie weken, en ze laten ons heus niet verhongeren". Zij eten dan ook vrij normale porties, hetzij slechts twee keer per dag.

Oh, heerlijk als je het (zware) eilandleven zo luchtig kunt bekijken. Ook na drie weken afzien in de hitte. Mensen komen nog steeds om eten bedelen. Ik merk dat ik zelf wantrouwig begin te worden, afgewisseld met medelijden.

Medelijden voor bijvoorbeeld Heralth. Hij is jarig en heeft amper te eten. Nu blijkt dat ook Bea's Beachclub gewoon pasta ingegraven heeft en Heralth zelfs koffie krijgt. Daar zijn Wendy en ik toch maar mooi ingetrapt!

Gefeliciteerd

We zijn op zijn verjaardag een schelp vol pasta gaan brengen als cadeautje, mooie strik erom. Hiep hiep hoera! Met liefde gebracht. Mensen kunnen je keihard voorliegen, zo blijkt nu. Het is eten of gegeten worden.

Daar sta ik dan, met 'het eiland zit in mij'. Het eiland is puur. Het gedoe over het eten niet. Ik vraag me vaak af wat er nog komen gaat. Moet ook aan Ryan denken: "Verwacht niets, dan kan het nooit tegenvallen." Je had gelijk man.

Niets verwachten is echter supermoeilijk. D-day hangt in de lucht.

Million Dollar Island - West Nalaut, arena
Million Dollar More - Sander en Daan
Million Dollar Island - Daan en Melanie in gesprek

Bij de eerste arena gaan Bas, Nando en mijn maatje Daan naar huis. Wat een fijne gesprekken hebben we samen gehad! Daan was één van mijn vijf slaapmaatjes. We hebben zulke mooie dingen beleefd!

Tijdens de volgende arena vertrekken Sander en Moo, onze lieve buur(t)mannen. John, André en Jermain zijn nog over en eten daarna af en toe gezellig mee bij kamp Hakuna Matata.

Million Dollar More - arena

Zo jammer dat ook van hun kamp met ook de reeds vertrokken Judith, Sharon, Lucky en Moenia, niet veel in beeld te zien is. Moo schrijft later op Instagram:

Million Dollar Island - Moo op Instagram
Million Dollar More - studio

Dionne Slagter vraagt zich tijdens Million Dollar More af waarom Danique maar geen bandje krijgt. Zowel Bas als Nando, haar kampgenoten, geven bewust hun bandje aan Corrie en Rosa, en slaan Danique over.

Polsbandjes

Ook bij ons sloeg Marc kampgenoot Roy over, en gaf zijn bandje aan Wendy. Dit zal vast nog vaker gebeuren. Dat je denkt goede maatjes met iemand te zijn, of er afspraken zijn gemaakt, en alsnog pakt het anders uit.

Hakuna Matata zou ook elkaar een bandje geven wanneer mogelijk, zodat zoveel mogelijk van ons D-day zouden kunnen halen. Daarna is het immers erop of eronder.

Dionne merkt terecht op dat er over Danique verhalen rondgaan en zoals Daan in de uitzending beaamt: je vormt dan ongezien al een beeld van haar. Mini-maatschappij zijn we, met al het goede en het slechte.

Utopie

Eerdere afvallers hebben het tegenovergestelde ervaren: dat je zonder al iets van de ander te weten elkaar leert kennen en zo een puurdere band creëert. Na drie weken is de strijd dan ook echt begonnen, nu gaat het om de bandjes.

Ik vind het mooi dat Daan zegt zijn bandje, wanneer hij er één extra zou hebben gehad, wél aan Danique te geven. "Dan heb je meteen een trouwe bondgenoot." Zo lief dat hij haar een bandje gunt. En waarom ook niet?

Million Dollar More: Dionne Slagter - Onnedi - in de studio
Million Dollar Island: alles draait om polsbandjes vergaren

Het niet hebben van een bandje of slechts één, levert stress op.

De rijken worden rijker

Alhoewel je met meerdere bandjes, vanaf een stuk of vier, juist meer kans maakt om te worden uitgedaagd voor een spel. De grote spelers eerst. Je maakt ook meer kans om gedraaid te worden bij de roulette.

Dan mag jij weer kiezen. Dit levert natuurlijk weer voordeel op. Zo kun je tactisch gaan spelen, hele kampen eruit werken als je samenwerkt met andere door de roulette gedraaide eilanders.

Bij de tweede arena is het een vijf tegen vijf spel. De verliezers geven elk één bandje aan de winnaars. Links: Adriaan, Jermain, John, Toon en Sander tegen rechts: Devon, Vincent, Noémia, Robert-Jan en Nick.

Million Dollar Island - kooispel, Devon's team wint
Million Dollar Island - de arena juicht voor de winnaars

Gewonnen! Maakt niet uit wie er wint, we zijn voor iedereen even blij.

Devon kiest heel bewust zijn medespelers. Vincent vanwege zijn fysieke kracht en inzicht, Noémia is ook sterk en slim, Robert-Jan is lang en dat is handig, want Devon is zelf klein van stuk, en Nick als allrounder.

Wie niet sterk is ...

Dat blijkt een slimme zet, want mede door inzicht, snel handelen en elkaar naar boven helpen wint zijn team het spel en krijgt elke speler van een andere speler een polsbandje. Onze Vincent heeft er nu ook twee!

Meer dan één bandje hebben is de wens van elke eilandbewoner. Er zijn er best een aantal met twee of zelfs drie bandjes, en een enkeling heeft er al vier. Met zes bandjes is Ruud nu de rijkste persoon op het eiland.

Het spel gaat vanaf nu harder worden, gemener. Alles voor het grote geld? Het lijkt de echte wereld wel. Daar kwam ik niet voor naar een onbewoond eiland.

Million Dollar Island - meeste waard, aflevering 6
Million Dollar Island - niks waard, aflevering 6

Het is bijna D-day! Wat betekent dat voor Danique en Bea, de enige eilandbewoners zonder bandje. Je ziet het aanstaande zondag 21:30 uur op SBS6. Een uur na de uitzending is Million Dollar More te zien op Amazon Prime.

Million Dollar Island - Het is bijna D-day!

Vraag

Wat denk jij wat we op D-day krijgen?

Je krijgt circa 4x per jaar inspiratie in je inbox. Wees niet bang het bericht vaker te ontvangen wanneer je meerdere keren de blogvraag invult, je e-mailadres wordt slechts één keer geregistreerd.

Naar het vorige artikel <||> volgende artikel.

© MelanieRijkers.nl