Het spel begint

Million Dollar Island - de arena en de roulette bepalen vanaf nu je lot

De arena en de roulette bepalen vanaf nu je lot. Wie kun je nog vertrouwen?

Alfevering 8

Het draait nu om vertrouwen. Het is de dag na D-day, en het rommelt bij The Eighteen. DJ voelt dat ze niemand meer kan vertrouwen en walgt van het spel. Ze kan haar eigen kampgenoten niet vertrouwen! Hoe ga je daar mee om? vraagt ze zich vertwijfelt af.

Ondertussen neemt Dennis Anissa apart. Hij probeert als een echte leider de boel te lijmen. Dennis is in onze ogen - team Hakuna Matata - altijd al de leider geweest van Kamp 18, maar weet op slinkse wijze uit beeld te blijven.

'Hakuna Matata' en 'The Good Place' zijn slim en goed gekozen etiketten, zegt psycholoog Jaap van Ginneken. "Dat zijn aantrekkelijke namen, laten we bij dat kamp op bezoek gaan! 'The Eighteen' zegt niet zoveel." Ik ben benieuwd of we er wat aan hebben, aan onze 'mooie' naam.

Million Dollar Island - DJ beklaagt zich bij Elsbeth en Olav

DJ vindt het niet meer leuk.

Million Dollar Island - Robert-Jan en Dok in Bea's Beachclub

Bea's Beachclub. Robert-Jan, maritiem officier in het dagelijks leven, voelt zich met 16 bandjes om zijn pols 'King of the island'. Zijn kampgenoten Lieve, Dok en Yvonne kijken het met zowel lede als vermakelijke ogen aan.

Als je wint (heb je vrienden)

Dok merkt op dat ineens wel heel veel mensen langskomen voor een praatje. Zo ook Tim, hij meldt heel graag het volgende spel te willen spelen. Tim is ex-lid van The Good Place en woont nu alleen in Het Dorp. Hij is wel klaar met Million Dollar Island. Deze toekomstig marinier is "Ready for action" zoals hij het zelf zegt.

We vragen ons nog steeds af wat de reden is dat The Good Place voor hem geen goede plek meer is. Lieve zegt na Tim's vertrek tegen Robert-Jan: "Ik ben benieuwd wie je nieuwe vrienden worden." Waarop hij antwoordt: "En je vijanden." Dat belooft niet veel goeds. One happy island is Million Dollar Island al lang niet meer, zo blijkt.

Million Dollar Island - Koning Robert-Jan met 160K om de pols

King of the island Robert-Jan.

The Good Place plundert ondertussen doodleuk dagelijks de moestuin. Beetje bij beetje zijn deze mooie smoeltjes heel gehaaid bezig om steeds groente uit de tuin te stelen, en op te eten.

Volgens The Good Place's Liz is iedereen wel oneerlijk in het spel. "Iedereen speelt het spel op zijn eigen manier, we moeten het gewoon slim aanpakken." Met iemand op de uitkijk nemen ze steeds weer wat 'verse' (onrijpe) groente mee.

'Wie niet sterk is, moet slim zijn.'

Ik vraag me af of ze werkelijk denkt dat er echt geen mensen op het eiland zijn die wél alles willen delen. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Ben ik dan echt zo naïef? Wil ik te graag geloven in de goedheid van de mens?

Million Dollar Island - Slapen op het strand, tweede klamboe van links is mijn bed

Inmiddels slaap ik op het strand, mijn 'bed' is de tweede klamboe van links.

Million Dollar Island - Vissen op de rotsen, de mannen van Hakuna Matata

De mannen van Hakuna Matata gaan graag vissen.

Het vlot

Dag 24. De mannen van Hakuna Matata vissen in alle vroegte weer wat visjes bij elkaar. "Lekker proteïne ontbijtje", zegt Jos, die nooit stil kan zitten. In het dagelijks leven is hij EH verpleegkundige. Als een echte Rodderdammert kan hij vreselijk grappig uit de hoek komen.

Omdat we zo goed als uitgebouwd zijn aan ons kamp, wil hij met de andere mannen een vlot bouwen. Nu we luchtbanden hebben gekregen bij de basisvoorraad, kunnen ze voor het eerst de open zee op.

Bij het zien van de beelden met Adriaan, Jos en Toon vissend op zee met het vlot, word ik emotioneel. DÍt is waar het voor mij om gaat. Kijk dat eiland! Kijk dat water, de prachtige oneindigheid.

Million Dollar Island - Het vlot van onderaf gezien, Hakuna Matata op zee
Million Dollar Island - Het vlot van Hakuna Matata op open zee
Million Dollar Island - Het vlot met Adriaan, Toon en Jos op zee

Adriaan roept: "Dit is Living the Life!". Toon vindt het vissen op zee een droom die uitkomt en Jos wijst hoe mooi het eiland is vanaf open zee. West Nalaut eiland is ook heel mooi. Alleen jammer van bepaalde mensen die er 'wonen'.

Daisy constateert dat iemand die je vriend is, je nu zo maar zou kunnen nomineren. Dat maakt het wel heel spannend, het spel is nu wel echt begonnen!

Je weet niet wie je vrienden zijn.

Controlekamer

Robert-Jan rekent en rekent. Hij betrekt 'adjudant' en teamgenoot Dok bij de keuze, trekt alle informatie die Dok weet uit hem. Ik heb in het begin eens heel bewust een praatje met Robert-Jan gemaakt tijdens een bezoekje aan Bea's Beachclub.

Juist omdat Robert-Jan me nog niet opgevallen was, praatte ik met hem. Ik ben benieuwd of hij dit nog weet, nu hij vindt dat iedereen 'ineens' met hem komt praten. Robert-Jan; ik ben al langs geweest hè, ver voor je won.

Yvonne maakt zich er druk om, hoe Robert-Jan veranderd is. Samen met Lieve gaat ze stoom afblazen bij The Eighteen. "We merken dat hij anders is, de hele tijd bezig met percentages en wat hij nodig heeft om te winnen."

'Hij is alleen maar bezig met getalletjes!'

Hij was voorheen normaal, deed gewoon leuk. Nu kan Robert-Jan niet slapen van het gereken met z'n getalletjes. De dames denken er zo het hunne van. Ondertussen is Dok Robert-Jan uiterst behulpzaam met het opstellen van de namenlijst.

Million Dollar Island - Robert-Jan's namenlijst
Million Dollar Island - Melanie en Ilse kijken toe

Samen met Ilse kijk ik naar de mannen op het vlot.

Op naar de volgende mijlpaal

Was D-day de eerste mijlpaal, nu gaan we op weg naar de volgende: de finale. De eerste roulette na D-day op dag 25 is spannend. De keuze van de spelers bepaalt het verdere spelverloop.

Robert-Jan heeft 16 procent kans om gedraaid te worden. Daarmee heeft hij een groot deel van de macht in handen. Wat wordt de juiste tactiek? Deze vraag hebben we het steeds vaker over. Is het 'at random' kiezen zoals John deed nog wel verantwoord?

Million Dollar Island - John, Terry en Ruud overleggen

Het rad spreekt: Terry, Devon en Robert-Jan mogen kiezen. Robert-Jan berekent wie te kiezen nu Terry zichzelf en Ruud wil kiezen. Hij wil graag een groepje met in totaal minder dan 16 bandjes in het spel. Zo blijft hij de rijkste. Tim wil nog steeds spelen.

Devon bedenkt een plan, nu Terry en Ruud samen al 9 bandjes waard zijn. Hij doet alsof hij lage bandjes kiest, om uiteindelijk Rosa (want 3 bandjes) en Vincent in het spel te zetten. Vincent wil graag spelen.

'Je wilt geen vijanden creëren.'

"Je moet het einde wel leuk kunnen halen." Devon bekijkt het wederom heel zakelijk en zet de boel weer helemaal op z'n kop met zijn slimme keuze.

Million Dollar Island - Rosa moet spelen

Niet alleen Rosa met een 's' moet spelen, ook Hakuna Matata's Roza met een 'z' is de pineut.

Million Dollar Island - Tim, Vincent, Roza, Rosa, Terry en Ruud graven

Het zenuwslopende spel, jezelf onder een lat doorgraven, wint Vincent!

Million Dollar Island - Roza huilt

Hakuna Matata's Roza vindt het zwaar, te verliezen.

Million Dollar Island - Tim wint net niet

Tim is ontzettend dichtbij, maar Hakuna Matata's Tarzan Vincent zet een tandje bij en duwt zichzelf onder de lat door. Een grote schaafwond op zijn rug is het gevolg. Maar nu is niemand meer de rijkste, Robert-Jan is zijn immuniteit kwijt.

Vanaf nu gaan de afvallers meteen op de boot naar huis. Roza had het geld willen gebruiken voor het opknappen van haar oma's boerderij welke ze gekocht heeft.

Robert-Jan heeft geen boodschap aan de reden waarom je op het eiland bent, hij kijkt alleen naar de bandjes. Voor hem telt alleen de vraag: Hoe blijf ik de rijkste?

Million Dollar Island - de rijksten, Nick, Robert-Jan, Vincent en Devon

Door de keuze van Tim en Roza ontspringt John de dans. Robert-Jan's wraak komt wellicht later. Ilse en Noémia's kamp is weer gehalveerd, nu Ruud, Terry en buurman Tim naar huis gaan.

We zijn allemaal nummers

Mijn teammaatje Vincent heeft nu ook 16 procent kans om gedraaid te worden met zijn 16 bandjes. Met al onze bandjes erbij is Hakuna Matata ineens een heel 'rijk' kamp! Laat het rad ons maar draaien, dan weten wij wel wie we naar huis sturen.

Onze strategie is hopen dat we samen met onze buurt(t)mannen, the Eighteen of The Good Place kunnen uitdunnen. Dennis (Kamp 18) loopt al vanaf dag één over het eiland als generaal, waarbij hij kapitein Stefan op de voorgrond liet.

Zoals Jaap van Ginneken zegt, "Het is baas boven baas." Dave Roelvink verbaast zich in Million Dollar More erover hoe fanatiek mensen worden als het om grote geldbedragen gaat. Terry is voor de tweede keer gedraait en vindt mede daardoor dat hij moet spelen.

'Naar huis ga je toch'

Terry: "Uiteindelijk moet je toch het spel spelen. Als je verliest maakt het ook niet zoveel uit, je hebt thuis je bed, je familie, eten. Of dat nu is, of over een paar weken."

Million Dollar Island - Tim, Vincent en Dave in de arena

Tim baalt nog steeds dat hij niet gewonnen heeft, ook al heeft hij veel gehad aan zijn tijd op het eiland en gaat hij met een nieuwe mindset naar huis. Voor hem was de verveling killing.

'In de bubbel was het eiland wel heel leuk!'

Roza en Rosa zijn ook teleurgesteld, vooral omdat Devon niet op de man af wilde zeggen dat hij hun koos. Rosa merkt terecht op dat ze zich dan had kunnen voorbereiden. Vanaf nu mogen we ons allemaal voorbereiden op het feit dat je zonder pardon in het spel gezet kunt worden.

Elke arena vanaf nu is peentjes zweten. Wat geld met mensen kan doen verbaast Roza. Ik herken dat wel, ook ik geloof liever in het goede van de mens. Maar zo werkt de wereld niet. "Zo is het in het echt ook", merkt psycholoog Jaap droog op.

Terry zegt dat hij als kamp hetzelfde zou hebben gedaan, wanneer aan tafel bij Giel de discussie weer losbarst over het eten stelen. "We hebben toch allemaal gestolen of eten verstopt?" aldus Terry.

Million Dollar Island - Zen of stress?

Oneindig mooi.

Zen of stress?

Rosa merkt na vijf dagen op het eiland dat ze al vijf dagen niet aan haar werk heeft gedacht. Het eiland laat je ook je stress vergeten. Je komt meer tot de kern van jezelf. Ook voor haar brengt het eiland rust in het hoofd.

Je hebt twee soorten mensen in zo'n programma, mensen die voor een mooi doel gaan en de mensen die puur tactisch spelen. Onderschatten lieve, naÏeve mensen de harde spelers? Roza had er nog wel een half jaar kunnen zitten.

Het grote genieten van het eiland komt eigenlijk maar weinig in beeld. Helaas. We zien vooral keizer Napoleon (Robert-Jan) in beeld, hoe hij rekent om te kunnen winnen. Nog een spel winnen en Robert-Jan heeft zoveel bandjes dat hij zo goed als zeker in de finale staat.

Million Dollar Island - West Nalaut eiland vanaf open zee, met het vlot

Zicht op West Nalaut. Om stil van te worden.

Million Dollar Island - Vincent, Hakuna Matata

Vincent speelt volgens psycholoog Jaap het spel met inachtneming van deze drie regels van Ryan Holiday:

  • Stilte is het antwoord (Stoïcijnse levenswijze). Sta gelijkmatig in het spel, wind je niet op!
  • Je grootste vijand is je eigen ego.
  • Het obstakel is de oplossing. (dus gaan spelen)

We zijn nu nog met 41 mensen.

Kijk elke zondag om 21:30 uur naar Million Dollar Island op SBS6. Een uur na de uitzending is Million Dollar More te zien op Amazon Prime.

Vraag

Het spel is begonnen. Zal ik blijven of geef ik op?

Je krijgt circa 4x per jaar inspiratie in je inbox. Wees niet bang het bericht vaker te ontvangen wanneer je meerdere keren de blogvraag invult, je e-mailadres wordt slechts één keer geregistreerd.

Naar het vorige artikel <||> volgende artikel.

© MelanieRijkers.nl