De kampen

Million Dollar Island - West Nalaut, Domien test positief

Domien moet naar huis...

Dag 10, 11 en 12

Inmiddels zijn we beland op dag 10, volgens Fons de ergste dag die we gaan meemaken: "Mensen gaan nu hun lichaam tegenkomen door het gebrek aan eten, door de totale ontgifting." Ook lijkt het gebrek aan voedingsstoffen je geheugen aan te tasten.

Soms kun je niet op simpele woorden komen, laat staan iemand's naam. Bij Million Dollar More is dit dan ook het gesprek van de dag. Het (namen)spel in de arena verloopt zelfs zo bizar dat kampgenoot Roy de naam van 'onze Wendy' niet weet.

Wendy is furieus! Hoe kan iemand waarvoor ze iedere avond kookt haar naam niet weten?!? We zitten tenslotte ook al bijna twee weken samen op het eiland, in hetzelfde kamp. Wendy hangt in deze aflevering ook ons naambordje op: kamp Hakuna Matata!

'Verveling? Kijk eens om je heen!'

Het gebrek aan eten, honger en heimwee, en vooral het gedoe en de ruzies doen mensen de das om. Het geeft een onveilig gevoel, dan wil men weg. Terug naar de bewoonde wereld. Ook slaat de verveling toe.

Iedereen is na een week of twee wel uitgebouwd. Ruim een kwart van de deelnemers heeft inmiddels het eiland verlaten. De één vanwege medische problemen, de ander een positieve Corona-test. Ook zijn drie mensen weggestuurd vanwege het intimideren van anderen.

Dave (Roelvink) vraagt zich in Million Dollar More terecht af of het wegsturen niet net zoiets is als het bestraffen van iemand die een inbreker heeft geslagen. Er is immers eten achtergehouden, gestolen. Wat is dan erger? Eten stelen of het terug willen halen?

Sharon klaagt dat door het gebrek aan eten ze niet eens meer zin heeft om schelpjes te zoeken, je hebt er simpelweg de energie niet voor. Er wordt veel geslapen en gerust, alhoewel je 's nachts soms weinig slaapt want ratten in je klamboe. Het zijn vochtige, warme en vooral lange nachten.

'Dat je je ogen open doet en denkt: is het nog steeds donker??'

Million Dollar Island - Wendy, ik heet Wendy!

Kampmaatje Wendy in de arena, kan niet geloven wat ze hoort bij het namenspel.

Het Dorp

Op een onbewoond eiland is er ook tijd voor reflectie. Naast verbinding met de natuur is er veel tijd om na te denken over thuis. Surisa herdenkt haar veel te vroeg overleden moeder.

Ze doet me in een later gesprek hierover heel erg aan mezelf denken. Ook ik ben nog geen 20 jaar wanneer mijn moeder sterft. Hoe mijn vader zo goed en zo kwaad als het kan voor mij en mijn zus probeert te zorgen.

Million Dollar Island - Surisa herdenkt haar moeder
Million Dollar Island - Surisa herdenkt haar moeder op het eiland

Dat ik op mijn achtiende meteen het huis uit ga omdat ik niet meer thuis wil zijn, helpt vooral mijn zusje niet echt. Onze vader is een militair en heeft zo zijn eigen manier hoe om te gaan met emotie. Niet.

Ik leer als geen ander mijn emoties verbergen, en wil altijd het juiste doen voor de ander. Pas heel veel jaren later zie ik in dat wanneer ik een ander wil helpen, ik eerst mijzelf moet helpen.

Zoals mijn zoon zegt:

'Put on your own mask first, before helping others'

Denk aan het opstijgende vliegtuig en de veiligheidsinstructies. Eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, daarna dat van je kind. Eerst van jezelf houden, daarna van je kind. Lieve Surisa, ik hoop dat je in de eerste plaats van jezelf houdt en daarna van je moeder. Je bent een geweldige meid!

Cru? Andersom is pas wreed. Je kunt jezelf niet wegcijferen om iemand anders te helpen. Daar help je ook de ander niet mee. Op het eiland kijk ik dan ook met verbazing naar het gelieg en bedrieg. Al kom ik pas na terugkomst achter nog veel meer gekonkel en gekijf.

Ook wij eilanders zien tijdens de uitzendingen dingen die we niet voor mogelijk houden op het eiland. De mensen zijn soms bizar in hun acties en gedrag. Het is echt verbazingwekkend waar mensen mentaal toe in staat zijn, qua zelfbehoud.

Ik prijs mezelf erg gelukkig met mijn keuze voor wat nu kamp Hakuna Matata is. "Geen zorgen, wind je niet op!" Al valt dat laatste soms niet mee, hè kampgenoten?

Million Dollar Island - Kamp Hakuna Matata

Hakuna Matata: Marc, Jos, Roza, Vincent, Adriaan, Selma, Roy, Wendy, Toon, Melanie, Daan, Dave, Sven, Beau, Samantha, Mitch.

Million Dollar Island - Kamp Fons, Daisy, Devon

Danique, Karin, Nadia, Jordan, Fons, Daisy, Mariska, Devon, Ilse, Lien.

Million Dollar Island - Kamp Terry

Gwenny, Lia, Bradley, Ruud, Willem-Jan, Terry, Ton, Michel.

Million Dollar Island - Surisa, Noémia, Nandini

Surisa, Noémia, Nandini.

Million Dollar Island - Tentenkamp/kamp gluten

Bas, Rop, Nando, Corrie, Danique, Rosa.

De foto van onze lieve naasteburen, ook wel Kamp Mooi/Temptation, mist nog: Jermain, Moo, Sander, John, Sem, André, Judith, Moenia, Sharon, Lucky.

Dan is er nog Kamp 18 'The eighteen', met net na Het Dorp 'De Drie Reuzen'. Iets verder op het strand vinden we 'Bea's Beachclub' en helemaal aan het eind zit 'Lonely (Lovey) Planet', oftewel Kamp Resort.

Million Dollar Island - The Eighteen

The Eighteen: DJ, Elsbeth, Gilles, Jerry, Wouter, Stefan, Nick, Paul, Celeste, Hans, Dennis, Mariska, Noa, Jarno, Olaf, Marieke, Mitchell, Anissa.

Million Dollar Island - Bea's Beachclub

Bea's Beachclub: Herald, Dok, Robert-Jan, Lieve, Jessica, Bea, Wesley, Barbara.

Million Dollar Island - Lonely Planet/Kamp Resort

Lonely Planet/Kamp Resort: Liz, Tim, Demi, Jochem, Ryeau, Rémy. Tim woont inmiddels in z'n eentje in Het Dorp.

Al naar huis of nog meer ontbrekende mensen op de foto's: Andy, Bob, Marina, César, Esra, Gerard, Kendra, Mumina, Domien, Romy, Herman, Robin. Lieve eilanders, als ik iemand verkeerd heb genoemd of vergeten ben: let me know!

Vraag

Bij welk kamp zou jij willen zitten?

Je krijgt circa 4x per jaar inspiratie in je inbox. Wees niet bang het bericht vaker te ontvangen wanneer je meerdere keren de blogvraag invult, je e-mailadres wordt slechts één keer geregistreerd.

Naar het vorige artikel <||> volgende artikel.

© MelanieRijkers.nl